Puhe 9.8., “johdatus myyntityöhön”

By | August 11, 2017

Puhuin myyntityöstä ystävieni järjestämässä pitchaustilaisuudessa. Alla puheenvuoroni johdatus myyntityöhön muistiinpanot ja ydinasiat.

Päädyin myyjäksi kahdesta syystä: sain kotoa hyvää esimerkkiä, enkä osaa koodata. Isoisäni ja isäni tekivät myyjän töitä, minua kiinnosti siisti sisätyö jossa ei ole kellokorttia. Vähänpä tiesin, mitä kaikkea muuta työhön kuuluu, tämä oli vain havainto lapsena. Se toinen syy: opiskelin tietojenkäsittelytieteitä mutta huomasin nopeasti, etten ole niin hyvä koodari, että pystyisin kilpailemaan työpaikoista. Huomasin myös, että koodarien kieltä puhuvia myyjiä ei ole liikaa, joten päätin yhdistää nämä asiat.

Frank Bettgerin mukaan myynti on sitä, että selvitetään mitä asiakkaat haluavat, ja autetaan heitä saamaan se. Määritelmässä on kaksi osaa, selvitä ja auta. Miten työt jakautuvat myynnin ja markkinoinnin kesken, riippuu organisaatiosta ja sen koosta. Mitä pienempi, sitä enemmän samat henkilöt tekevät molempia.

Näiden lisäksi, myyjän on tärkeää seurata omaa ajankäyttöään ja aktiviteettiensa seurauksia. Bettger kertoi kirjassaan, että noin 70% kaupoista syntyi ensimmäisellä tapaamisella. Toisella tapaamisella syntyi noin 20-25%, eli vain 5-10% syntyi kolmannella käynnillä tai myöhemmin. Johtopäätös on, että jos ei ole erityisen hyvää syytä, toisen kieltäytymisen jälkeen kannattaa siirtyä eteenpäin. Jos myyjä käyttää aikaansa huonosti, pahimmillaan koko yrityksen tulevaisuus on vaakalaudalla.

Myyjän työn parhaita puolia on, että samat taidot ja asenteet voivat parantaa kaikkea muutakin elämää, kuin pelkkää työuraa. Kuinka moni on joskus saanut kritiikkiä, että kuuntelet aivan liikaa tai olet aivan liian empaattinen? Aivan, ei kukaan. Toinen hyvä puoli: kun osa työtä on tutustua ja verkostoitua muihin ihmisiin, ja muiden yritysten edustajiin, pitkällä aikavälillä on mahdollista hankkia hyvin laaja verkosto. Nämä hyödyt ovat itsestäänselviä, sekä suositusten että mahdollisen seuraavan työnhaun kannalta.

Vaikka myynnistä ei tulisi ammattia, on tärkeää oppia mistä myynnissä on kyse. Hyödyt ovat suuria ja pitkäaikaisia.

One thought on “Puhe 9.8., “johdatus myyntityöhön”

Comments are closed.