Menestys ei ole yksi taito, vaan eri taitojen yhdistelmä

By | November 7, 2017

Linna vai korttitalo? Onko taitojen yhdistelmä kestävä? Kuvat: Wikimedia Commons

Maailma on täynnä ammatteja, joissa pärjää vain olemalla paras. He jotka ovat parhaita, saavat nauttia menestyksestä – toistaiseksi. Huomenna tilanne voi olla toisenlainen, maailma voi palkita täysin erilaisesta osaamisesta. Tässä kirjoituksessa väitän, että pidempiaikainen menestys on todennäköisempää, kun yhden taidon sijaan käytössä on monien eri taitojen yhdistelmä.

Kysykää vaikkapa aikansa parhailta hevoskärryjen valmistajilta tai Symbian-koodareilta. Juuri tämän osaamisen kysyntä on heikentynyt, mutta osaamistaan kehittäneet ovat todennäköisesti löytäneet onnensa uudelleen. Pohja on valmiiksi vahva.

Dilbertin piirtäjä Scott Adams paitsi piirtää hienoja sarjakuvia, on myös oivaltava bisneskirjoittaja. Adamsin omaelämäkerta esittelee termin talent stack, ajatuksenaan että ainutlaatuinen taitojen yhdistelmä on arvokkaampi, kuin yhden taidon täydellinen hallinta. Ainutlaatuinen tarkoittaa myös arvokasta, sekä inhimillisesti että bisnesmielessä.

Eräässä puheessa kerrottu esimerkki: keskinkertainen piirtäjä + riittävän selkeä kirjoittaja + riittävän hyvä huumorintaju + keskinkertainen liikemies = sarjakuva, jota julkaistaan 2000 sanomalehdessä 65 eri maassa. Minkään yksittäisen taidon ei tarvitse olla huipputasoa, kun kaikkien taitojen yhdistelmä on ainutlaatuinen.

Oma yhdistelmäni

Ideasta innostuneena arvioin itseäni, mikä olisi oma yhdistelmäni. Hyvässä kokoelmassa taidot tukevat toisiaan, parhaat luonteenpiirteet ja asenteet voidaan laskea taidoiksi. Pohdinnan ja saamieni vinkkien perusteella kärkikymmenikköni satunnaisessa järjestyksessä.

Markkinointi ja myynti. Olen tehnyt molempia työkseni, eli joku on halunnut maksaa osaamisestani. Olen kaukana maailman tai Suomen parhaista ammattilaisista, silti riittävän hyvä pärjätäkseni.

Abstrakti, konsepti- ja järjestelmäajattelu. Pystyn hahmottamaan asioita järjestelminä, virtauksina ja vuorovaikutusten summana. Ymmärrykseni mukaan ajattelutapa ei ole se kaikkein yleisin, saati vahvimpia piirteitä. Katson olevani tässä kyvykäs.

Ilmaisutaito. Pidän itseäni parempana kirjoittajana kuin esiintyjänä, entisenä musiikkilukiolaisena myös riittävän hyvänä esiintyjänä. Vaihto-opiskeluaikanani Singaporessa olin paikallisen Toastmasters-klubin jäsen. Kaukana huipputasosta, riittävän hyvä ammattilaiseksi.

Tietämys ja tiedonhaku. Käytän paljon aikaani lukemiseen, uuden oppimiseen, “tietopankkini” kasvattamiseen. En ole niin ahkera lukija, että saisin luettua Dostojevskin tuotannon viikonlopussa, mutta olen monesti ahminut uusimmat Ilkka Remekset samana päivänä. Olen lapsesta asti osannut vaihdella silmäilevän ja syventävän lukemisen välillä, joten pidän itseäni todella hyvänä.

Politiikka, vaikuttaminen, päätöksenteko. Ensimmäinen ehdokkuuteni oli ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa 2007, jossa pääsin varajäseneksi muistaakseni 13 äänellä. Sen jälkeen olen toiminut ja edustanut kunnallisissa, maakunnallisissa, valtakunnallisissa sekä kansainvälisissä kokouksissa ja tehtävissä. Vaikka menestykseni julkisissa vaaleissa on ollut vaatimatonta, ymmärrän poliittista toimintaa ja järjestelmää keskivertokansalaista paremmin. Lasken tämän suureksi vahvuudeksi, julkisen sektorin ymmärtämisestä on harvemmin haittaa.

Kyky saavuttaa flow-tila. Tätäkin tekstiä kirjoittaessani olen täysin uppoutunut, keskittynyt, ajan- ja paikantajuni kadottanut, tyynesti tilanteesta nauttiva. Kirjoittaminen ei ole ainoa, saan tilan helposti päälle myös lukiessani tai harjoitellessani lähes mitä tahansa. Pystyn myös uppotumaan ajatuksiini, kun kävelen tai pyöräilen. Selkeä vahvuus. (Nyt tiedät, miksi en moikkaa sinua kadulla. Pahoittelen jo etukäteen.)

Elämänhallinta. Vielä pari vuotta sitten olin ylipainoinen, vuokralla asuva pitkäaikaistyötön. Nyt olen normaalipainoinen, omilla säästöilläni asumisoikeusasunnon ostanut työnhakija*. En voi väittää, että elämänhallintani olisi vieläkään huipputasoa, mutta aiempaan verrattuna huimasti kehittynyt.

Utelias. Jos kysyisit vanhemmiltani, uteliaisuus on aina ollut hallitsevin luonteenpiirre. Jos innostun jostain, innostun siitä täysillä. Ne nörttimäiset piirteet, joista saa helposti sanomista koulussa, ovat aikuisena yksi toivotuimpia ominaisuuksia.

Tunnollinen. Pidän sen, minkä lupaan. Voinee ajatella näinkin, että jos en olisi tunnollinen, minulla ei olisi kummoista kokemusta myyntityöstä ja luottamustehtävistä.

Omaperäisyys. Tässä asiassa kauneus on katsojan silmässä, mutten usko monen väittävän päinvastaista. Jos en olisi, miksi edes vaivautuisin perustamaan tai kirjoittamaan omalla nimelläni? Koska olet klikannut linkkiä ja lukenut tänne asti, olet jo kokenut pienen osan yhdistelmäni voimasta.

Joku muu minut tunteva keksii varmasti muitakin, keksin itsekin paljon pidemmän listan. Helppolukuisuuden vuoksi valitsin vain kymmenen suosikkiani.

Minkälainen sinun yhdistelmäsi on? Jatka keskustelua!

 

* Kaikki taitoni ja aikani voivat olla palveluksessasi. Tutustu LinkedIn-profiiliini ja ota yhteyttä jo tänään!