Vaikutusvallan kirjasto

Jörn Donnerin sanoin, lukeminen kannattaa aina. Tämä sivu on omistettu yhdelle rakkaimmista harrastuksistani ja ihmiskunnan parhaista keksinnöistä. Kirjasto on auttanut ja tarjonnut huimia mahdollisuuksia oppia mitä tahansa, mistä tahansa.

Vaikutusvallan kirjasto on kokoelma teoksia, jotka olen lukenut ja joista olen pitänyt. Yhteistä kaikille on, että jokainen opettaa jotain vaikutusvallasta tai sen käytöstä. Jokaisen kirjan yhteydessä kerron lyhyesti, mikä on kirjan ydinviesti tai miksi suosittelen kirjaa.

Jaan kirjaston viiteen osaan:

Hyödylliset yleisteokset ovat korkean tason kuvauksia eri kokonaisuuksista. Ajattele kirjoja yleiskatsauksina, jotka tarkentuvat myöhemmin.

Henkilöt ja elämäkerrat nimensä mukaisesti.

Kaupallinen toiminta keskittyy markkinointiin, myyntiin, organisaatioihin ja yleisesti bisnekseen. Näissä kirjoissa on yleensä käytännöllinen ote aiheeseensa.

Sinun vaikutusvaltasi antaa ymmärrystä vaikutusvallan eri ulottuvuuksista, sekä keinoja oman persoonasi ja taitojesi kehittämiseen. Osio sisältää Dale Carnegien kaltaisia ajattomia klassikoita sekä Keith Ferrazzin ja Chris Andersonin kaltaisia konkreettisia oppaita.

Vaikutusvalta sinuun käsittelee aiheen harmaata ja pimeää puolta. Historia on täynnä kansanmurhia, diktatuureja ja yksilöitä, jotka käyttävät taitojaan muiden kustannuksella. Joonas Pörstin sanoin: “Lääkettä ei voi valmistaa, jos et tiedä myrkyn tai sairauden koostumusta.”

Luokittelemattomat nimensä mukaisesti.

Olen listannut jotkut kirjat kahteen eri luokkaan, jos koen kirjan palvelevan useampia eri tarkoituksia. Esimerkiksi Robert Cialdini ja Frank Luntz kertovat avoimesti oman vaikutusvallan kasvattamisesta, sekä muiden vaikutusyrityksiltä suojautumisesta.

Päivitän listaa silloin, kun olen löytänyt huomionarvoista sisältöä. Jos kirjaan tai kommenttiin liittyy yhteistyötä tai muu sidonnaisuus, mainitsen tästä kirjan yhteydessä.

 

Toivottavasti olin avuksi! Jos haluat ehdottaa kirjaa tai kysyä lisää, ota yhteyttä sähköpostiini tuomas@vaikutusvalta.fi.

Hyödyllisiä yleisteoksia

Adam Grant

Originals: How Non-Conformists Move The World (suom. Originals: Miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa)
Poikkeukselliset menestyjät vaikuttavat tekevänsä aluksi kaiken väärin – kunnes huomataan, että kaikki meni todella oikein.

Daniel Goleman

Koko tuotanto. Tunneälyn merkitys ja mekanismit hyvin laajasti.

Daniel Kahneman

Thinking, Fast and Slow (suom. Ajattelu nopeasti ja hitaasti)
Kahneman on psykologi sekä taloustieteen nobelisti. Pidän kirjaa yhtenä vaikutusvallan perusteoksista, koska ihmisen ajattelu sekä ajatusvirheet esitellään syvällisesti. Puolitosissaan voi sanoa, että kirjan voi laittaa lähteeksi mihin tahansa kirjoitukseen, mistä tahansa aiheesta.

David Allen

Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity (suom. Kerralla valmista)
Mitä se on? Voiko sille tehdä jotain? Kirja opettaa selkeän tavan järjestellä työnsä ja tehdä asiat valmiiksi.

David Eagleman

Incognito: The Secret Lives of the Brain (suom. Aivojen salattu elämä)
Kaikki kokemuksesi ja maailmankuvasi syntyvät aistihavainnoista ja siitä, kuinka aivosi käsittelevät eri havaintoja. Kirjasta on tehty myös kuusiosainen dokumenttisarja, joka on näytetty Yle Areenassa.

Geoffrey West

Scale: The Universal Laws of Life and Death in Organisms, Cities and Companies
Kirja ei ole kaikkein helppolukuisin, toisaalta myös aihe on monimutkainen. Westin mukaan kaikki organismit kasvavat, kukoistavat ja kuolevat ennustettavan kaavan mukaisesti – esimerkiksi ihmisen ja yrityksen elämänkaaressa on hyvin paljon samaa, mutta kaupungit ovat luonteeltaan verkostoja ja siksi kaavaa ei voi verrata.

Gerd Gigerenzer

Risk Savvy: How to Make Good Decisions (suom. Riskitietoisuus: Miten hyviä päätöksiä tehdään)
Jos tiedät kaikki lopputulokseen vaikuttavat tekijät, kyseessä on riski. Jos tekijöitä ei tiedetä, kyseessä on epävarmuus. Lotto on riski, osakemarkkinat epävarmuus. Näitä kahta ei saa sekoittaa toisiinsa.

John Medina

Brain Rules: 12 Principles for Surviving and Thriving at Work, Home and School
Kuinka voit saada aivosi toimimaan paremmin? Periaatteita mm. liikunta, uni, suhde stressiin, halukkuus oppia ja tutkia maailmaa.

Joseph Campbell

The Hero with a Thousand Faces (suom. Sankarit tuhannet kasvot)
Historialliset myytit, riitit, mytologiat, uskonnot, sakramentit ovat rakenteeltaan samankaltaisia. Kirja ei ota kantaa miksi näin on, vaan mikä rakenne on ja miten rakenne ilmentyy.

Malcom Gladwell

Pidän koko tuotannosta. Tiede ja yllättävät johtopäätökset tarinamuodossa, miellyttäviä lukukokemuksia.

Mary Aiken

The Cyber Effect: A Pioneering Cyberpsychologist Explains How Human Behavior Changes Online
Käyttäytymisemme on Internetissä hyvin erilaista, kuin kasvokkain. Netti korostaa olemassaolevia piirteitämme ja taipumuksiamme äärimmäisyyksiin asti, hyvässä ja pahassa.

Nicholas Carr

The Shallows (suom. Pinnalliset – Mitä Internet tekee aivoillemme)
Keskeinen väite: työkalu muuttaa työskentelytapaamme, ajatteluamme ja aivojemme rakennetta. Kaksi tyypillistä ajattelutapaamme ovat lineaarinen (matka jolla on alku ja loppu, ajan kulku, kalenteri, syvällinen ja perusteellinen) ja epälineaarinen (hyperlinkit, mielleyhtymät, nopea ja tehokas), Internet toimii jälkimmäisellä periaatteella.

Richard Thaler

Misbehaving: The Making of Behavioral Economics (suom. Väärin käyttäytyminen: käyttäytymistaloustieteen synty)
Thaler on yksi käyttäytymistaloustieteen suurimpia, myös vuoden 2017 nobelisti. Kirja on kertomus akateemisesta urastaan sekä keskeisistä löydöksistään.

Robert Sapolsky

Behave: The Biology of Humans at Our Best And Worst
Yksi parhaista lukemistani tietokirjoista. Massiivinen, selkeä, hauska, tarkka. Käyttäytyminen esitetään jatkumona taaksepäin, miten käyttäytyminen on rakentunut: aivojen aktiivisuus sekunteja ennen, ympäristön tapahtumat minuutteja ennen, hormonit tunteja-päiviä ennen, …, evoluutio kaiken takana. Sisältö tiivistettynä TED-puheessa.

Tim Ferriss

Tools of Titans (suom. Titaanien työkalut)
Ferrisin isännöimissä podcasteissa on ollut paljon erityisen menestyneitä vieraita, jotka ovat kertoneet omat neuvonsa ja vinkkinsä menestyksen taustalla. Haastateltuja mm. Arnold Schwarzenegger, Marc Andreessen, Brené Brown, Jamie Foxx ja Tony Robbins.

Yuval Noah Harari

Sapiens: A Brief History of Humankind (suom. Sapiens: Ihmisen lyhyt historia)
Provosoiva, laaja historiallinen kertomus, miksi ihminen hallitsee maailmaa. Ristiriita, että geneettisesti metsästäjä-keräilijä on onnistunut luomaan huikeasti kehittyneemmän maailman.

 

Henkilöt ja elämäkerrat

Alexander Stubb

Alex (Stubb, Karo Hämäläinen)
Stubbin nousu lähes tuntemattomuudesta eurooppalaisen ja kotimaisen politiikan tärkeimmille paikoille on poikkeuksellinen tarina. Tulkitsen, että sekä nousu että kaatuminen tapahtuivat samoista syistä – ajankuva molempien muutosten hetkellä sekä suomalaisittain epätyypillinen kansainvälisyys, rento ja positiivinen asenne.
Huom. Olen tavannut Alexin useita kertoja puoluetoiminnassa, mutten mitenkään voi väittää tuntevani.

Jari Aarnio

Keisari Aarnio (Minna Passi, Susanna Reinboth)
Helsingin huumepoliisin päällikön kaksoisrooli huumekaupan johtajana, sekä asian paljastuminen. Tarina valvonnan puutteesta ja luottamuksen väärinkäytöstä.

Martti Ahtisaari

Matkalla: Martti Ahtisaaren tarina (Katri Merikallio, Tapani Ruokanen)
Diplomaatti, rauhanneuvottelija, tasavallan presidentti, Nobelin rauhanpalkinto. Iso kirja poikkeuksellisen hienosta elämäntyöstä.

Miten rauha tehdään – Aceh ja Ahtisaari (Katri Merikallio)
Ahtisaari toimi välittäjänä neuvotteluissa, joka päätti pitkän sisällissodan Acehin vapautusliikkeen ja Indonesian valtion välillä. Ahtisaaren toiminta välittäjänä tunnusteluista sopimuksen allekirjoitukseen ja toimeenpanoon sisäpiiristä katsottuna.

P.E. Svinhufvud

Suomen leijona – Svinhufvud itsenäisyysmiehenä (Martti Häikiö)
Miten tasavalta perustetaan ja säilytetään itsenäisenä, laillisuuden puolustaminen eri kansannousuista huolimatta. Uskomaton ja kunnioitettava elämäntyö.

Scott Adams

How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life
Inspiroiva kirja Dilbertin piirtäjän elämästä, täynnä yllättäviä ohjeita.

 

Kaupallinen toiminta

Ethan M. Rasiel

The McKinsey Way: Using the Techniques of the World’s Top Strategic Consultants to Help You and Your Business
Helppolukuinen tiivistys, kuinka maailman suurimpiin kuuluva konsulttiyhtiö toimii.

Frank Bettger

How I Raised Myself From Failure to Success in Selling (suom. Miten minusta tuli huippuluokan myyjä)
Kirjoittaja kertoo tarinansa, kuinka epäonnistuneesta baseball-pelaajasta tuli yksi aikansa parhaita henkivakuutusmyyjiä. Suosittelen, että jokainen myyjä kertaa säännöllisesti, koska viestit ovat ajattomia.

Jari Parantainen

Tykkään koko tuotannosta. Pääaiheensa “tuotteistaminen” tarkoittaa palveluiden paketointia ja määrittelyä fyysisten tuotteiden tapaan.
Huom. En ole tavannut Parantaista henkilökohtaisesti, mutta olen osallistunut hänen luennolleen aiemman työni yhteydessä.

Martin Lindstrom

Buyology: Truth and Lies About Why We Buy
Myynnistä ja markkinoinnista on kirjoitettu paljon, ostajan näkökulma voi jäädä vähemmistöön. Sitäkin kannattaa ymmärtää.

Small Data: The Tiny Clues That Uncover Huge Trends
Kuvittele Sherlock Holmes kirjoittamassa markkinoinnista. Jos pidät mielikuvasta, pidät myös kirjasta.

Mika D. Rubanovitsch & Jukka Aminoff

Ostovallankumous – Miten moderni myyjä vastaa asiakkaan muuttuvaan ostoprosessiin
Kilpailutilanteessa asiakas on kuningas. Internetissä vallansiirto on pysyvä, ostajan eduksi. Tämä tarkoittaa, että myyjän työnkuva ei ole ennallaan.

Olli Harma

Myyntitykki kertoo – 50 huippumyyjän paljastukset
Huonekalut, laivat, poliittiset ehdokkaat, urheiluseura, kyläkauppa. Myös Suomi on täynnä kovia myyjiä, joilta kannattaa oppia.

Richard Koch

The 80/20 Principle and 92 Other Powerful Laws of Nature: The Science of Success
Ns. kovat tieteet tarjoavat paljon vinkkejä liiketoimintaan. 80/20 tarkoittaa Pareton lakia = 20% syistä aiheuttaa 80% seurauksista. Liiketoiminnassa tämä tarkoittaa esim. että paras 20% asiakkaista tuottaa 80% liikevaihdosta.

Tom Hopkins

How to Master the Art of Selling
Laaja ja pätevä kirja myyntityöstä.

 

Sinun vaikutusvaltasi

Amy Cuddy

Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges (suom. Vahvasti läsnä)
Cuddyn TED-puhe on yksi koko konferenssin historian katsotuimpia. Paranna kehonkieltä, niin parannat koko olemustasi.

Atul Gawande

The Checklist Manifesto: How to Get Things Right
Esimerkit rakennustyömailta, lentokoneista, pääomasijoituksista ja muista ammateista osoittavat, kuinka yksinkertainen tarkistuslista helpottaa elämää. Kirjoittaja on itse kirurgi.

Bill McGowan and Alisa Bowman

Pitch Perfect: How to Say it Right the First Time, Every Time (suom. Esiinny eduksesi)
Viestintävalmentaja, entinen tv-toimittaja kertoo kuinka yksinkertainen viestintä on parasta viestintää.

Carmen Simon

Impossible to Ignore: Creating Memorable Content to Influence Decisions
Mitä paremmin opimme jotain, sitä paremmin muistamme sen. Jos voit vaikuttaa ihmisten muistiin, pystyt vaikuttamaan heidän päätöksiinsä.

Charles Duhigg

The Power of Habit (suom. Tapojen voima)
Jokaiselle on kertynyt nippu hyviä tai huonoja tapoja. Suosimme niitä asioita, joita toistamme. Kirjan keskeinen termi “habit loop” kertoo tapojen logiikan ja keinon tehdä muutoksia.

Chris Anderson

TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking (suom. Virallinen TED-opas)
TED-konferenssin johtajan laaja katsaus, millaiset puheet onnistuvat ja epäonnistuvat.

Dale Carnegie

How to Win Friends and Influence People (suom. Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa)
Itsestäänselvä ja ajaton. Kirjoitushetkellä, lokakuussa 2017, kirja on edelleen Amazonin 20 myydyimmän ja luetuimman nonfiction-kirjan listalla.

How to Stop Worrying and Start Living (suom. Miten pääsen turhista huolista)
Tunnetuin teos keskittyy positiivisen tavoitteluun, tämä keskittyy samassa hengessä negatiivisen välttelyyn.

How to Win Friends and Influence People in the Digital Age
Kuuluisimman kirjan opetukset päivitettynä digitaaliseen ympäristöön.

Danny Rubin

Wait, How Do I Write This Email? Game-Changing Templates for Networking and the Job Search
Sähköposti on edelleen tärkeä viestintäkanava. Henkilökohtainen, asynkroninen, mahdollisuus käyttää linkkejä. Hyvin käytännöllinen oppikirja, älä ikinä aliarvioi lyhyen kirjoituksen voimaa.

Frank Luntz

Words That Work: It’s Not What You Say, It’s What People Hear
Kirja keskittyy yksittäisten sanavalintojen merkitykseen, keskittyen poliittiseen viestintään ja yleiseen markkinointiviestintään. Esimerkiksi, terveydenhuollossa “wellness” on parempi sanavalinta, kuin “treatment” tai “prevention”.

Joshua Foer

Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything (suom. Kaiken muistamisen taito)
Toimittajan tutkimusmatka muistitekniikoihin, ja sitä kautta aiheen maailmanmestariksi.

Juhana Torkki

Puhevalta, Tarinan valta, Neuvotteluvalta. Aiheen suomalaisen kirjallisuuden kärkipäätä.

Keith Ferrazzi

Never Eat Alone and Other Secrets to Success: One Relationship at a Time
Verkostoituminen on taitolaji, jonka kaikki voivat oppia.

Markku Lappalainen

Miksi aivot sanovat ei – Opi uusi tapa ajatella
Aivot ovat kehittyneet reagoimaan havaintoihin, ei järjestelmälliseen ajatustyöhön. Kirja esittelee keinoja välttää ansoja.

Matthew Syed

Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success
Black box viittaa lentokoneen mustaan laatikkoon sekä lentoliikenteen hämmästyttävään turvallisuuteen. Jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus oppia uutta.

Mikko Laakso

Sosiaalinen media vaalikampanjoinnissa – kuinka voittaa vaalit somessa?
Tiivis, selkeä modernin vaalikampanjan anatomia, mukana hyvät tarkastuslistat. Lue arvosteluni kirjasta.
Huom. Tunnen Mikon pitkältä ajalta, kirjoitin kommentin ja arvostelun lopullisen pdf-vedoksen perusteella.

Normand Baillargeon

Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi
“Pikakurssi” aliarvioi kirjan kattavuutta. Ansiokas, yksityiskohtainen läpikäynti väärän argumentoinnin ja huonojen narratiivien torjuntaan.

Olivia Fox Cabane

The Charisma Myth (suom. Karismamyytti)
Keskeinen väite: karisma ei ole synnynnäistä, vaan taito jota voi harjoitella. Paljon esimerkkejä ja harjoituksia.

Richard Wiseman

Rip It Up: How Small Movements Can Change Your Life (suom. Revi tämä kirja: Unohda positiivinen ajattelu, toimi positiivisesti)
Käyttäytyminen ohjaa tunteita, tunteet ohjaavat elämääsi. Hyvä kaveri Amy Cuddyn kirjalle.

Robert Cialdini

Influence: The Psychology of Persuasion (suom. Vaikutusvalta – suostuttelun psykologiaa)
Myös tämän blogin perustamista innoittanut kirja. Yliopistotutkija osallistui salanimellä useisiin vaikuttamistaidon ammattilaisten koulutuksiin, löytäen kuusi periaatetta, joiden alle useimmat vaikuttamiskeinot jakautuvat. Kirja kertoo myös toisen puolen, kuinka tekniikoilta voi suojautua.

Pre-Suasion: A Revolutionary Way to Influence and Persuade
Pelkät tapahtumat eivät riitä, myös tapahtumien järjestyksellä on merkitystä. Jos katsot Tuhkimon lopusta alkuun, tapahtumat ovat samat, mutta tarina aivan erilainen.

Roy Peter Clark

How to Write Short: Word Craft for Fast Times
Elämän tärkein päätös tiivistyy yhteen sanaan: tahdon. Muuallakin on hyvä viestiä lyhyesti.

William Ury

The Power of a Positive No: How to Say No and Still Get To Yes (suom. Myönteinen ei)
Sanoaksesi ei jollekin sinun on sanottava kyllä jollekin suuremmalle.

 

Vaikutusvalta sinuun

Cathy O’ Neil

Weapons of Math Destruction (suom. Matikkatuhoaseet)
Pelottavan onnistunut kuvaus, mitä kaikkia tahattomia seurauksia data-analytiikka voi tuottaa.

Frank Luntz

Words That Work: It’s Not What You Say, It’s What People Hear
Kiistanalaisia aiheita muokataan helpommaksi lähestyä, tai luotaantyöntäviksi pelkillä sanavalinnoilla. Esim. mieti sanoja “perintövero” ja “kuolemisvero”.

Joonas Pörsti

Propagandan lumo: Sata vuotta mielten hallintaa
Viestinnän voi ajatella eri lajeina: tiedotteet, suostuttelu, propaganda. Tiedotteet ovat selkeitä, suurinta osaa mainonnasta voi pitää suostutteluna, niin kauan kuin viestin alkuperä on tiedossa. Propagandaa on laajamittainen mielipiteen muokkaus, jossa viestin alkuperä on tiedossa, epäselvä tai väärennetty. Myös ruma historia on hyvä ymmärtää.

Niccolo Machiavelli

The Prince (suom. Ruhtinas)
Harvan nimestä on muodostunut ihmis- ja käyttäytymistyyppiä kuvaava adjektiivi. Kirjaa kannattaa lukea ajankuvana ja kuvauksena piirteistä, joita on valitettavasti edelleen olemassa.

Robert Cialdini

Cialdini on erittäin tietoinen, että samoja toimintoja ja mekanismeja voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Kirjoissaan on esimerkkejä molemmista.

Robert Greene

The 48 Laws of Power (suom. Valta: Vallankäytön 48 lakia)
“Vaikka et itse janoaisi valtaa, joudut vallankäytön kohteeksi tai jopa sen uhriksi, jos et tunne sääntöjä.” Tismalleen.

Saara Jantunen

Infosota
Laajamittaisen informaatiovaikuttamisen mekanismit ja synkät käyttötarkoitukset.

 

Luokittelemattomat

Steven Pressfield

The War of Art: Winning the Inner Creative Battle
Lyhyillä lauseilla ja ajatuksilla, lähes runollinen kertomus aloittamisen vaikeudesta. Siirtymä amatööristä ammattilaiseen, on oltava valmis myös epämukaviin tehtäviin. Valmis > täydellinen.